Kutyakellék Webáruház
   Termék menü

Kiskutya etetése a kezdetektől

« Összes cikk megtekintése
A háziasítás során kutyáinkat „elkényeztettük” és már nem kell nekik vadászni, mert „tálcán” kapják a táplálékukat. Manapság a legegyszerűbb táplálási forma a száraztáp, de vannak, akik a nyers kosztot a Biologically Appropriate Raw Food, vagyis röviden a B.A.R.F módszerével etetnek. Mindkét etetési módnak megvannak az előnyei és a hátrányai.

Mi ebben a cikksorozatban először életkor szerint felbontva megnézzük, a legmegfelelőbb táplálási formákat majd kitérünk a B.A.R.F. etetésre és az allergiák kezelésére.

Manapság, akár mint minden másban nagyon sok száraz tápot gyártó cég kínálja termékeit. Hogyan tudunk ebben eligazodni. Bevallom őszintén nem egyszerű ez a kérdés. Kezdjük a legelejétől.

Megkapjuk azt az édes kis valamit, hogyan tovább?
 
Mikor a tenyésztőtől elhozzuk aranyos kis 8 hetes kiskutyánkat, remélhetőleg útravalóként kapunk legalább 4-5 napra elegendő tápot, vagy legalábbis elmondják, mit és mennyit evett. Szerintem minden tenyésztőnek kutya kötelessége, hogy „hamuba sült pogácsát” csomagoljon az útra. Kiskutya etetése

Ez azért is nagyon fontos, mert a kiskutyák szervezete addig csak egyféle összetételű táplálékkal találkozott. Ha ezt egyik pillanatról a másikra megváltoztatjuk, nagyon nagy eséllyel pályázunk hasmenéses napokra, ami igazából sem a gazdinak, sem a kiskutyának nem jó.

Gondoljatok csak bele, persze akinek van gyermeke, miként kapott először almát, banánt, sütőtököt ..stb. Ott sem úgy tettétek, hogy akkor 1 kg almát, banánt kapott, hanem csak minimális mennyiségben az addig kapott táplálék mellé. Aztán fokozatosan emeltétek az adagot. A kutyák sem működnek másként ebből a szempontból, mint mi. 

Visszatérve a kiskutyánkhoz kapott kis „batyu”-hoz, az pont arra elég, hogy be tudjunk szerezni hasonló tápot az etetés folytatásához. Talán a legcélszerűbb ugyan azt a tápot megvásárolni és folytatni a táplálást. Ha konkrétan tudjuk, hogy mi milyen táppal szeretnénk etetni, akkor gyorsan be kell szereznünk, mert az átállítás egy másik tápra legalább egy hetes folyamat.

Fokozatosan kell az új táp mennyiségét emelni a régi táp mennyiségének csökkentésével együtt. Ezt a módszert a kutya minden életkorában alkalmazni kell, hogy a szervezete zökkenőmentesen tudjon átállni a másik típusú tápra. Minden gyártó más-más összetételben kínálja termékeit, így nem lehet két egyforma összetételű tápot találni a piacon.

Mindenki a saját összetételére esküszik, de ezt gyorsan le lehet szűrni, hogy mi a jó kutyánknak. Ha megy a hasa, akkor biztos nem jó. Ha nem fényes a szőre, valami hiányzik belőle, ha nincs elég energiája a kutyánknak és hamar elfárad, csökken a koncentrációja, akkor szintén nem felel meg számunkra az a táp.

Tovább van egy hasznos, tápokat értékelő program, aminek segítségével könnyebben el tudtok igazodni az összetevők tengerében: http://ujvarosikutyasok.blog.hu/2014/10/12/kutyatapokat_minosito_rendszer

A növendék kutyusok helyes táplálása
Kölyök és junior korban, ami az életüknek az első 1-1,5 éve, figyeljünk oda, hogy ne „gazdaságos” hanem ha lehet szuper pémium tápot. Ezek a tápok nem olcsók, viszont nagyon sok olyan elemet tartalmaz, melyek kutyánk ízületéhez, idegrendszerhez, csontozatához, jó fejődéséhez nélkülözhetetlen, ami egész életükre meghatározhatja életük minőségét.

Másik fontos dolog, hogy tisztában legyünk kutyánk felnőtt kori méretével.

Itt három csoportot határozhatunk meg:
  • Mini 0-10 kg közötti
  • Medium 10-25 kg közötti
  • Maxi 25 kg feletti méretet.
  • Van ahol a 40 kg felett is meghatároznak egy csoportot ez a giant, vagy maxi giant.
Mindig ennek megfelelően válasszunk a kutya életkorának megfelelő tápot. Puppy, Junior, Adult, Senior. Ezeknek a tápok összetételben mások, a fehérje és zsírtartalom mellett több alkotóelemben is mást tartalmaznak. Fiatalabb korban magasabb fehérjére van szüksége kutyánknak a fejlődés miatt, idősebb korban már a kevesebb mozgás miatt alacsonyabb fehérje és zsírtartalomra van szükségük. Ezeket mindenképpen vegyük figyelembe. Kiskutya etetése

A maxi kölyköknek általában tesznek bele plusz zöldkagyló kivonatot, amik az ízületek erősítésében segédkeznek, mivel a gyors növekedést az ízületek nem tudják „követni” a megfelelő ütemben, így plusz segítségre szorulnak. A kutya életkorának és felnőtt kori súlyának megfelelően a zsákokon fel van tüntetve az előírt adag, amitől természetesen el lehet térni, ha úgy látjuk, hogy kutyánk túl sovány, vagy kissé túlsúlyos.

Fiatal korban a maxi méretnél különösen oda kell figyelni a súlyra, hogy az ízületek ne legyenek túl megterhelve a túlsúly miatt, mert ez könnyen komoly egészségügyi problémákhoz vezethet felnőtt korban. Mindig figyeljük kutyánk jelzéseit a táplálékkal kapcsolatban. Ha olyan problémával találkozunk, amit nem tudunk orvosolni, forduljunk állatorvoshoz. 

Írta: Kobzos Gábor

Hozzászólás

További kutyás blog témák a DUNA DOG CENTER oldalán
Hogyan tápláljuk megfelelően a kutyánkat?
Oldal tetejére ugrás